Новина

2016-07-20 - Разработеният от Апис EULinksChecker номиниран в топ десет на наградата за иновации Innovation Radar 2016

Един от компонентите, разработени по проекта EUCases от АПИС Европа АД, а именно EULinksChecker е номиниран за наградата за иновации на Европейската комисия Innovation Radar 2016.

Иновативният компонент е номиниран в топ десет в рамките на наградата за иновации Innovation Radar 2016, която е инициатива активно идентифицираща иновации с голям потенциал, финансирани от ЕС и ключовите разработчици, стоящи зад тях.

Номинираният EULinksChecker (Инструмент добавка за Microsoft Word, Open Office Writer, Internet Explorer, Mozilla Firefox и Google Chrome), който ще се състезава за наградата за иновации Radar 2016, подпомага юристи при процеса на изготвяне или преглеждане на нормативни документи, свързани с правото на ЕС в Интернет, като им предлага удобни функции за извършване на правни проучвания, въз основа на правни цитати или други семантични връзки на изготвени/преглеждани документи със съдебната практика и законодателството на ЕС.

Иновативният компонент е резултат от проекта EUCases, който от своя страна е в основата за успешното стартиране на търговската услуга EuroCases от АПИС Европа АД. Тази услуга е уникална многоезична уеб-базирана правно-информационна платформа, предоставяща достъп до съдебната практика на водещи юрисдикции в Европа, свързани с прилагането на законодателството на ЕС. Поради естеството на функциите си, EuroCases е считана от много юристи, работещи в различни области на правото за полезен правен инструмент подходящ за адвокати, учени, както и студенти по право.

EUCases от своя страна е съвместен изследователски проект, подкрепен от Седма рамкова програма на ЕС (FP7), финансиран в продължение на 2 години, между 2013 г. и 2015 г. Проектът е мултинационално сътрудничество между четири търговски предприятия (Апис от България, Averbis и еmpirica от Германия, и Nomotika от Италия) и две изследователски институции, които са в челните редици на европейската изследователска дейност в областта на правните онтологии: Университета на Торино и Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките. В резултат на това бе разработена уникална паневропейска платформа, свързваща правото и съдебната практика, която трансформира многоезични правни отворени данни в свързани данни след семантичен и структурен анализ. Уеб-базираната EUCases Linking платформа предоставя услуги, свързващи правото и съдебна практика на ЕС с нормативни актове и съдебни решения на шест страни-членки на ЕС: Австрия, България, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство.

Презентация на EULinksChecker можете да видите тук.

Всички новини