Международна конференция по проекта CrossJustice – дигитални технологии в помощ на защитата на правата в наказателния процес

04 февруари 2022

На 25 февруари 2022 г., от 10 до 19:30 ч. ще се състои заключителната международна конференция по проекта CrossJustice, който е съфинансиран от Програма „Правосъдие“ на Европейския съюз, и чийто координатор е Университетът на Болоня, Италия. Общата тема, която е поставена от организаторите, е:

Укрепване на правото на защита в наказателния процес с помощта на съвременните технологии, базирани на алгоритми и изкуствен интелект.

Събитието ще се състои присъствено в Болоня, но е предвидена и възможност за онлайн участие чрез следната регистрационна форма.

Лектори ще бъдат университетски преподаватели и изследователи от изтъкнати европейски академични институции – Университетите на Болоня, Торино, Лайден, Загреб, както и от Европейския университетски институт. На институционално ниво са поканени да вземат участие съдии от Конституционния и Върховния касационен съд на Италия, представители на Европейската прокуратура и Eurojust.

Фокусът в работата на форума ще бъде поставен върху прилагането на европейските директиви относно защита на правата на заподозрените и обвиняемите, по-специално в контекста на презумпцията за невиновност. Ще бъдат обсъдени и различните подходи при транспонирането на тези директиви от държавите – членки на ЕС.

По време на конференцията изпълнителният директор на АПИС Европа – Христо Константинов, ще представи финалната версия на свободната онлайн платформа CrossJustice, разработена в рамките на проекта с участието на експерти от 11 държави членки.

Подробната програма на събитието можете да разгледате тук.

Всички практикуващи в сферата на наказателното право или проявяващи интерес по темите са поканени да се регистрират и да проследят събитието онлайн. Работният език на конференцията е английският.