Данъчните задължения при извънредно положение - експресен коментар на адв. Милен Райков

10 април 2020

С любезното съдействие на автора, АПИС публикува експресния коментар „Данъчните задължения при извънредно положение“ на адв. Милен Райков, управляващ съдружник в Адвокатско съдружие „Ърнст и Янг България“. Коментарът разглежда промените в задълженията за деклариране и плащане на данъци и в сроковете на данъчното производство, въведени със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (обн., ДВ, бр. 28 от 24.03.2020 г.), включително с последните изменения на закона в брой 34 на „Държавен вестник“ на 09.04.2020 г.

Потребителите на продукта АПИС Право ще намерят в системата както консолидирания текст на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, така и изменените текстове на всички свързани с него закони.

Подробна информация за Промените в данъчното и счетоводното законодателство за 2020 година и за мерките и действията по време на извънредното положение е достъпна в продукта АПИС Финанси.

В АПИС Процедури е добавена новата процедура „Работа от разстояние и надомна работа при обявено извънредно положение“ заедно с образци на Служебна бележка от работодателя и на други необходими документи.

Чрез продукта АПИС Време ще разберете и кои от законите, макар да не са изрично посочени като изменени, са с променено прилагане (виж раздел „Срокове и санкции“ към съдържанието на ДВ, бр. 28 и бр. 34 от 2020 г.).

ВАЖНО: Ако нямате абонамент за (част от) продуктите ни и предвид това, че на много от Вас се налага работа от дома в условията на извънредно положение, АПИС предоставя свободен достъп за един ден до информационните системи Право, Практика, Финанси, Време, Евро Право и АПИС Регистър+. Можете да заявите свободен достъп тук.